ЕУТАНАЗИЈА

 

По дефиницији еутаназија представља намерно прекидање живота особе чији се живот сматра недостојним живљења. Она може бити учињена активно поступком прекида нечијег живота или пасивно непружањем потребне професионалне помоћи. У сваком случају ради се се о свесном и намерном прекидању људског живота односно о убиству. Уколико се еутаназија некада легализује могла би да доведе до масовног истребљења читавих категорија људи који се у нормалним околностима не би сматрали пацијентима одн. болесним људима. На крају крајева релативно је шта ко сматра животом недостојним живљења.

 

Еутаназија може бити:

  1. вољна еутаназија када сама особа која жели еутаназију сматра да је њен живот недостојан живљења
  2. невољна еутаназија када особа није у стању да одлучи сама да ли жели еутаназију или не.
  3. еутаназија против нечије воље када се воља особе уопште не узима у обзир.

 

Треба направити разлику између еутаназије и асистираног самоубиства. Еутаназија представља акт прекидања нечијег живота од стране лекара, а асистирано самоубиство је када лекар обезбеђује средство којим ће особа сама извршити самоубиство. У првом случају улога лекара активна, а у другом је пасивна. Са аспекта православног хришћанства еутаназија је потпуно неприхватљив поступак. Господ је створио човека по своме обличју. Тело човека је храм Духа Светога, те сваки атак на живот човека представља и атак на самог Бога. Заговорници легализације еутаназије обично налазе оправдање за свој став у постојању терминалних болесника, но истина је да се данас у ери савремене медицине болови могу елиминисати лековима и хирушким методама. Сваки човек има права на живот ма какав тај живот био. Уосталом у медицини су познати случајеви изненадног необјашњивог потпуног излечења људи који су били у терминалној фази малигних оболења. Докле год човек живи има наде за излечење.

Православље нас учи да свако носи свој Крст и да се морамо покоравати вољи Божјој ма каква она била.

Еутаназија је продукт савременог обезбоженог човека који настоји да направи чистку свих оних особа које живе у глобалном друштву а због својих психо-физичких недостатака нису у стању да допринесу богаћењу и стицању војне, политичке и економске моћи. Обезбожен, гордељив савремени човек није у стању да схвати да човек не даје живот те га зато не може ни узети.

Поставља се питање докле треба ићи у настојању да се спасе нечији живот?- Мора се учинити све што је у моћи лекара да се живот спасе и продужи. Ниједан човек био он лекар или не, не сме на било који начин да убрзава нечију смрт а дужан је да укаже помоћ болеснику у мери својих могућности докле год то има смисла са медицинског и православног аспекта. Важно је да одлука о настанку и престанку живота буде препуштена Богу.

 

Dr. Јелена Ђорђевић