ИСТИНА О СРПСКОЈ ЋИРИЛИЦИ

 

Српска ћирилица као и остала обележја српског националног идентитета озбиљно је угрожена. Све су гласнији повици такозваних модерних Срба да је ћирилица старомодна и примитивна, те Срби мало по мало почеше да се стиде свог писма и да га све више замењују латиницом. Аверзија према Србима који се залажу за очување ћирилице, толико је велика да их мондијалисти чак називају и фашистима само зато што свој матерњи језик пишу сопственим писмом.

Латинично писмо је саставио Људевит Гај специјално за потребе Хрвата. Вук Стефановић Караџић и Ђура Даничић саветовали су Хрвате како да усаврше гајевску латиницу али су Хрвати прихватили тек крајем 19.века од Ђуре Даничића слово уместо Гајевог двознака dj. То једно слово свакако није разлог да се Срби одрекну свог ћириличног писма и замене га хрватском латиницом.

Има оних који мисле да ћирилица и латиница треба да постоје у српском језику као два равноправна писма. У суштини за сваки језик може се измислити велики број писама али то је бесмислено и апсолутно непотребно. У свету нема народа који је у свој језик увео више равноправних писама. Постојање два писма само доводи до поделе српског народа на новој основи - на латиничаре и ћириличаре што ствара нетрпељивост међу њима.

Вера и писмо су нераскидиво повезани. Ћирилица је везана за православље, латиница за римокатолицизам, а глагољица је била везана за паганску веру. Латински бискупи су за време синода у Салони прогласили буквицу ђавољим изумом и забранили њену употребу под претњом искључења. Хрватска, Чешка и Пољска напустиле су ћирилицу и свуда је почела борба између ћирилице и латинице као и борба између две цркве кроз векове. Сваки пут када су се Срби одрекли своје православне вере, одрицали су се истовремено и свог ћириличног писма.

Могу се чути повици и да ћирилица није згодна за рад на рачунару. Напротив она је компатибилна с новим информатичким технологијама.

Они који се залажу за европску Србију тврде како не можемо у Европу и свет без латинице, и како се морамо одрећи ћирилице. То је наравно заблуда - не постоји једна ''светска латиница него немачка, енглеска, шпанска, данска француска и друге латинице као што постоје разне врсте ћирилица као што су српска, руска, украинска и тд. Данас су неки језици у већој употреби у свету као на пример енглески, али он не користи хрватску латиницу већ енглески тип латинице.

Истискивање ћирилице од стране латинице се може спречити следећим мерама:

1.    доследним спровођењем одредаба Устава и Закона о службеној и јавној употреби језика и писма.

2.    спровођењем језика Срба на изворно српско писмо- српску ћирилицу кроз уобичајено понашање у коме је правило: један језик-једно писмо-једна држава. То је једини начин да Срби сачувају своје писмо а самим тим и своје достојанство и национални идентитет.

 

 

Dr. Јелена Ђорђевић