INTERVJU PROF. DR MILANA PETROVICA DAT CASOPISU "GEOPOLITIKA"


Pitanje: Profesore Petrovicu, izazvali ste mali sok u javnosti kada ste izneli podatak da Vlada Republike Srbije namerava da proda strancima Vlasinsko jezero. Kako ste dosli do te informacije i o cemu se zapravo radi?

Odgovor: Pored toga sto sam profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Nisu, ja sam i predsednik Udruzenja intelektualaca "Srpska nacionalna svest". To Udruzenje, o kome bismo kasnije jos govorili, ima svoje prijatelje i u inostranstvu. Od njih smo dobili podatak da je Vlada Srbije stavila na takozvani "tender", to jest ponudila nepoznatom kupcu, Vlasinsko jezero sa delovima sireg podrucja Vlasine za cenu od 770 miliona evra. Posto se za vodu u Srbiji narocito interesuju Nemci, ocigledno je da bi se kao kupac najverovatnije pojavilo neko nemacko preduzece.

Pitanje: Zasto je Vlasinsko jezero tako interesantno Nemcima? Kakav je kvalitet vode, kakva je vrednost i znacaj Vlasine za jugoistocnu Srbiju?

Odgovor: Srbija spada medu retke zemlje na svetu koja raspolaze apsolutno cistom vodom za pice. Poznato je da ce takva voda u buducnosti biti skuplja od zlata. Zato nije nikakvo cudo sto se za vlasinsku vodu, koja je izuzetnog kvaliteta i koje ima jako mnogo, zanimaju upravo Nemci, koji su i bogati i koji dugorocno planiraju svoje potrebe. Nemacka je ujedno i veliki proizvodac kvalitetnoga piva, pa im je i za pivo potrebna najbolja voda. No u igri mogu biti i geostrategijski razlozi jer je vlasinski region prirodni bastion za slucaj napada iz Bugarske.

Pitanje: Govori se da su Nemci vec kupili izvore iz kojih se Nis snabdeva vodom za pice. Da li cemo ukoro kupovati sopstvenu vodu? Jesu li jos neki vodni resursi ugorzeni?


Odgovor: Nis je jedan od retkih vecih gradova koji vodu za pice dobija iz cistih planinskih izvora. Cuo sam od pouzdanih osoba da su Nemci na te izvore vec stavili svoje vodomere, s tim sto su se obavezali da poprave bazene u kojima se sakuplja necista nisavska reka, tako da bi, kada se ta pogodba realizuje, izvorska voda tekla u Nemacku, a Nislije pile mnogostruko zagadenu vodu iz reke Nisave. Gradska vlast, koja je u rukama istih onih politickih snaga koje vladaju Srbijom, sve to krije "kao zmija noge", tako da ni vecina radnika Niskog vodovoda ne zna "sta se iza brda valja". Vasa bojazan da bi smo uskoro mogli da kupujemo sopstvenu vodu za pice sasvim je dakle osnovana. Sto se tice drugih gradova i lokaliteta, jos uvek nemam pouzdanih podataka. No, naveliko se govori da su i beogradski reni-bunari vec prodati strancima.

Pitanje: Vi ste u saopstenju za javnost govoreci o privatizaciji izjavili da niko nema pravo da kroz "privatizaciju" radi na "razbastinjenju" naroda. Ako se pogledaju prodaje nekih uspesnih preduzeca za smesno niske cene, moramo da Vas pitamo sta je stvarni motiv nasih ljudi iz vladajucih struktura, pod cijim se okriljem sve to vrsi; neznanje, licni interesi, pritisci, ili nalog i ucena iz nekog centra moci izvan ove drzave?
Odgovor: U Srbiji je, nazalost, vec tradicija da politiku vecinom vode pokvarenjaci - "od zla oca i od gore majke". Zato i nije nikakvo cudo sto takvi kakvi jesu, zarad licne koristi, kad god mogu, harce sve ono sto nije njihovo. Meni se, medutim, cini da se sadasnjim "reformama" prevrsila svaka mera i da je u pitanju satanska mrznja prema sopstvenom narodu.
Jer, jasno je da nas ova privatizacija vodi u neokolonijalno ropstvo gore od staljinizma. Staljinizam je, naime, postovao nacionalni suverenitet nad resursima. Sovjetska Rusija zato nije ni od jedne neruske sovjetske republike ili satelitske drzave nikada prisvojila ni stopu zemlje ili bilo koju nekretninu. Osnovni princip savremene neoliberalne globalizacije jeste, naprotiv, upravo jedno takvo prisvajanje s konacnim ciljem da nekoliko finansijskih magnata i multinacionalnih kompanija gospodari dobrima celokupnoga covecanstva. Da bi taj cilj postigli, centri koji vode politiku globalizacije nastoje da pod svoju kontrolu stave sve medije i u svim drzavama ustolice marionetske politicke stranke. U tu svrhu najbolje se pokazao dvostranacki sistem, takav u kome se na vlasti smenjuju sve velike stranke, od kojih je jedna malo vise "nacionalna", a druga malo vise "socijalna". U stvarnosti, te dve stranke samo su frakcije jedne stranke kojom upravlja finansijski kapital, koji se njima sluzi da bi stvarao privid "demokratije" kao laznog boga kome treba da se klanja celi svet. No, kada se u politickoj areni pojave istinski nacionalisti ili socijalisti, dakle snage koje nastoje da narod i drzavu iscupaju iz kandzi stranih oligarhija, onda marionetski mediji i marionetske stranke odmah pocinju da zvone na uzbunu, nastojeci da etiketama "neofasisti", "ekstremisti" levi i desni "populisti" i t. sl. izazovu negativne reakcije u javnosti prema tim snagama.

Pitanje: Vi tvrdite da nisu na udaru samo resursi, vec i institucije. O cemu je rec i da li su gradani svesni ovoga procesa?

Odgovor: Na ovo pitanje sam delimicno vec odgovorio. Naravno, strane oligarhije mogu neokolonijalisticku okupaciju nase zemlje sprovesti do kraja samo ako u svoje ruke uzmu i institucije politickog sistema, medu kojima posebnu ulogu imaju mediji. Zato te oligarhije vec kontrolisu niz domacih novinskih i televizijskih kuca, zato Fondacija Soros, koja se vec istakla u moralnom kvarenju srpske omladine, preuzima nasu kablovsku televiziju, zato Vlada Srbije finansira iz drzavnog budzeta nevladine organizacije koje rade protiv srpskog nacionalnog interesa, pa tako srpski narod jos i finansira svoje neprijatelje. Srpski narod je uglavnom svestan svega toga, ali je razocaran, cuti i ceka...


Pitanje: Sta je cilj Udruzenja intelektualaca "Srpska nacionalna svest"? Cini se da je danas sve manje intelektualaca koji imaju nacionalnu svest, kao i da su takode mnogi intelektualci u Srbiji na (samo)rasprodaji. Molimo Vas za komentar.

Odgovor: Cinjenica da su se mnogi srpski intelektualci otudili od svoga naroda, da su, kako vi kazete, na (samo)rasprodaji, a da se jedan broj njih cak otvoreno bori na strani nasih neprijatelja protiv srpske nacije, njene vere, njenih vitalnih interesa, bila je i glavni razlog osnivanja Udruzenja intelektualaca "Srpska nacionalna svest", uprilicenog 3. juna 2002. godine u Nisu, na dan svetog cara Konstantina i carice Jelene, pokrovitelja grada Nisa. Nas osnovni cilj je vracanje srpske inteligencije sa stranputica pogubnih po srpski narod i njeno okupljanje, posebno njenog podmlatka - studentske omladine, oko duhovne vertikale koja je delimicno Srpsko pravoslavlje, a delimicno jos starija, indoevropska. Zato je grb nasega Udruzenja Zmaj, mitski praotac naseg naroda. Zmaj se po prvi put i kao glavni simbol pojavljuje kod antickoga naroda kojega su Grci prozvali Skitima, no ocigledno je da se radilo o Srbima. Taj narod je imao svoje drevne drzave od Crnoga mora do zapadne Indije i stvorio kako sanskirtsku tako i iransku epsku poeziju. Mi, dakle, imamo velike obaveze i prema svojim precima i prema svojim potomcima.

U Nisu, 10. marta 2003. godine