КО ОТУЂУЈЕ ВЛАСИНУ?

 

Процес приватизације - који је до сада испунио квоту продаје 167 предузећа и тиме држава инкасирала 292 милиона евра - у свом инерцијском походу прети да пређе границу концентрације позитивних промена.

Граница приватизације не сме да пређе у фазу разбаштињења народа односно распродаје природних и националних добара. Зато је недопустива одлука да се Власинско језеро, са блиском околином власинске регије, процени кроз вредност инвестиције од 770 милиона евра.

Нико нормалан у свету не распродаје природне ресурсе. То значи да нити и једна влада или агенција за приватизацију или експертска група нема права да отуђује природне ресурсе као наслеђена добра.

Лажна еколошка обланда по којој је "Власина" пројекат вредан инвестиције од 770 милиона евра не може да замаже очи, јер нико на свету неће да спонзорише са 770 милиона евра српску, еколошки уређену, животну средину.

Очито је да је по среди план распродаје природних добара и да неко, свесно или несвесно, у Влади Србије прави грешке у спровођењу приватизације.

Да ли је распородаја "Власине" последица показаног стручног непунолетства Владе Србије (немачки стручњаци раде на нашим катастарским књигама и тај посао је орочен на 10 година)? Или је то можда, последица наопако постављене правне државе (пошто амерички FBI и немачка BKA - Bundeskriminalamt отварају своје канцеларије у Београду) показаће избори које ни садашња влада неће моћи да избегне!

Удружење интелектуалаца из Ниша "Српска национална свест" најенергичније протестује против оваквог односа према виталним институцијама система.

На исти начин Удружење оцењује да је процес приватизације код нас попримио патолошке карактеристике и да је изгубио сваки компас у жељи да на што је могуће бржи начин обезбеди држави прилив финанскијских средстава. У конкретном случају распродаје Власине последњу реч ће имати народ овога краја, а не владини "експерти".

Удружење "Српска национална свест", које је процес приватизације прихватило као економски оправдано опредељење, не може да се сагласи са приватизацијом која разбаштињује сопствени народ - нити може да прихвати да стране службе уређују институције од виталног значја за један народ.

Ниш, 3. фебруар 2003.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА

"Српска национална свест"