OTVORENO PISMO
Predsedniku SR Jugoslavije dr Vojislavu Koštunici i Saveznoj vladi SR Jugoslavije,

usvojeno na sednici Skupštine udruženja intelektualaca "Srpska nacionalna svest" koja je održana u Beogradu, 5. avgusta 2002.godine.

Poštovana gospodo,

Dana 5. avgusta navršava se još jedna tužna godišnjica od izgona srpskog naroda iz Republike Srpske Krajine i njene aneksije od strane Republike Hrvatske - prvog zločina genocida u Evropi posle Drugog svetskog rata, ravno 50 leta po njegovom okončanju.
Republika Srpska Krajina bila je jedna od viševekovnih postojbina srpskog naroda, koja izvorno sa Hrvatskom nije imala nikakve državnopravne veze: prvobitno, teritorija koju su Srbi krajišnici sticali pripadala je Austriji, Ugarskoj, Mletackoj republici i Turskoj, i oni su je od vlasti tih zemalja dobijali u trajan posed i vlasništvo, i to kako kao pojedinci tako i kao narod, čime je stvorena i nužna pretpostavka za nastanak njihovoga kolektivnog prava na samoopredeljenje.
Tek 1882. godine, bez saglasnosti Srba koji su živeli u tadašnjoj Vojnoj krajini, austrijski car pripaja jedan deo Republike Srpske Krajine Hrvatskoj i Slavoniji, dok se drugi deo Republike Srpske Krajine pripaja Banovini Hrvatskoj sporazumom Cvetković-Maček od 1939. godine, jednim protivustavnim aktom koji ni srpski krajiški narod ni Narodno predstavništvo Kraljevine Jugoslavije nisu odobrili. Sa stanovišta legitimiteta, koji stoji iznad svih duboko kompromitovanih postavki savremenoga međunarodnog prava, Republika Srpska Krajina postoji, dakle, i dalje.

Stoga vas molimo da javno izrazite neslaganje s tim zločinom, jednim u nizu neokajanih i nekažnjenih zločina koje su nad srpskim narodom počinili hrvatski činioci najrazličitijih ideoloških opredeljenja, te da 5. avgust proglasite danom nacionalne žalosti, koji bi se kao takav obeležavao dogod pravda i pravo potpuno ne pobede, to jest dogod Republika Srpska Krajina ne bude ponovo faktički uspostavljena kao jedna od država srpskog naroda.

Prof. dr Milan Petrović
Predsednik Udruženja